2012/12/02

Luca-napi varázslatok II.



Íme a következő részlet a Luca-napi varázslatokból.
 

Fehér és Fekete Lúcia legendája
A Luca-nap mágikus szertartásait a honfoglalás kori magyarok is jól ismerték. A néprajzkutatók megállapították, hogy december 13-án őseink két istennőt tiszteltek: az egyik a „Fehér Luca”, a szüzek, menyasszonyok jóságos védelmezője, míg a másik a „Fekete Luca”, aki a mágia, a boszorkányok és a kísértetek úrnője volt. Luca-napon a régi magyarok szerint olyan varázslatokat kellett végezni, melyek egyfelől boldogságot, szerencsét kértek a Fehér Lucától, másrészt viszont távol tartották a háztól Fekete Lucát.
Szokás volt ezen a napon búzát csíráztatni, ez volt az úgynevezett lucabúza. Ha karácsonyig kicsírázott az összes szem, akkor a néphit szerint jó időt, bő termést várhattak a következő évre, ellenkező esetben viszont nem. A termékenység, bőség Szent Lucia legfontosabb adománya, így az sem véletlen, hogy e napon a gyerekek körüljárták a falut, kísértetnek, boszorkánynak öltözve, és ahol megajándékozták őket, ott bő termékenységet kívántak a k9vetkező mondókával: „Luca, Luca, kitty-kotty, tojjanak a tyúkok…”
A lányok e napon 13 gombócot tettek fel főni, melybe papírdarabkákat rejtettek, amiken az udvarlóik keresztneve állt. Amelyik gombóc előbb jött fel a víz felszínére, a babona szerint az abban lévő név gazdája lesz a leány férje… Más vidékeken ólmot öntöttek Luca-nap estéjén, s a forró ólom által kirajzolt alakból következtettek rá, hogy milyen külsejű, rangú, hivatású férfi fogja feleségül venni a lányt.
TIPP: aki boldog párkapcsolatra vágyik, Luca-nap alkonyatkor menjen ki a szabadba, és saját kezével metsszen le egy gyümölcsfagallyat. Állítsa be a gallyacskát egy fehér színű vázába, szemlélje egy kicsit, és gondoljon erősen arra, akit szeret, aki iránt vonzalmat érez (ha nincs konkrét személy, akkor képzelje el a leendő párját, és azt, hogy milyen boldogok lesznek.) A hagyományok szerint, ha karácsony estére a gally bimbót hoz, az azt jelenti, hogy a következő évben megtalálja a boldogság…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése